maandag 8 april 2013

TORTILLINAS

Dit is het derde verhaal over Tortillas. Ditmaal mijn vertaling over Tortillas gemaakt van volkorenmeel en tarwebloem oftewel Tortillinas, met een vulling van groenten en rundvlees, geschreven door Gabriela in haar website www.gabrielaclavoycanela.com:

                      
                        TORTILLINAS MET GROENTE, RUNDVLEES EN AVOCADO
 Na de Maïstortillas en de Graantortillas nu aandacht voor Tortillinas zoals ze in Mexico heten. Meestal zijn ze gemaakt van tarwebloem, maar in dit recept maak ik ze van 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem. 
In mijn geschiedenis over Maïstortillas vertelde ik al over het grote aantal tortillas die in  Mexico bestaan, dus Tortillinas moeten niet verward worden met Graantortillas, die gemaakt worden van volkoren tarwemeel en genixtamiliseerd maïsmeel
.

Tortillinas worden gemaakt van volkoren tarwemeel en de bereiding kost wat tijd, maar dat loont de moeite, want ze zijn heerlijk om taco's met vlees en groente van te maken of de populaire "sincronizadas' met ham en kaas.

Twee jaar geleden vertelde Nora, van haar blog Gusta Usted  (http://www.gustausted.com) mij dat in het Noorden van Mexico een elektrisch apparaat verkocht werd om tortillinas mee te maken. Omdat 'de masa' (het deeg) enigszins  veerkrachtig blijft, wordt je best een beetje moe als je tortillinas met een deegroller of met een tortillapers maakt. Maar het lukt natuurlijk wel.  In elk geval, zo'n apparaat wilde ik wel, dus een jaartje geleden heb ik hem maar gekocht via internet en hij bevalt me uitstekend.
  

Op het internet heb ik verschillende merken met elkaar vergeleken en ik heb gekozen voor het apparaat van 'Máquinas González'. Zij verkopen in heel Mexico en ook naar het buitenland. Ik heb al eerder verteld dat ik op dit blog voor geen enkel merk reclame maak, maar dat ik mijn eigen ervaring met welk product dan ook, wèl bekend wil maken. Omdat ik stomverbaasd ben door de goede service van deze firma, die in een andere staat van het land gevestigd is, vermeld ik het dus toch maar. 's Morgens had ik het geld overgemaakt en dezelfde middag werd de 'tortilladora electrica' al per bode thuisbezorgd. Twee dagen later heb ik hem voor de eerste keer gebruikt.

Er bestaan ook andere bekende merken. Nora gebruikt bijvoorbeeld het merk Ispasa om haar tortillinas mee te maken. Zij zegt dat die haar prima bevalt. 
 

Maar nu zal ik jullie vertellen hoe ik mijn tortillinas maak van 50% volkorenmeel en 50%  tarwebloem.

Ingrediënten voor 24 tortillinas:

300 gr. tarwebloem
300 gr. volkorenmeel
2 tl. zout
1/2 tl. bakpoeder
50 gr. plantaardige olie
ongeveer 200 ml. heet water


N.B. Je kan voor dit recept ook alléén tarwebloem gebruiken; je hebt dan minder water nodig.


Bereiding:
- Eerst vetten we de platen in met wat olie en een velletje keukenpapier. We zetten het apparaat aan en laten hem opwarmen, terwijl we het deeg maken.


- Voor het deeg: doe de droge bestanddelen in een kom, voeg toe de olie en een beetje heet water. Vermeng alles goed (pas op voor je handen, begin met een lepel) en kneed het mengsel gedurende 2 minuten. Het deeg moet niet te droog en niet te slap zijn.- Maak bolletjes van 35 - 40 gram:
 
- Leg een bolletje in het apparaat en maak het iets plat:


- En druk de delen op elkaar met twee handen (omdat ik de foto moest maken ging dat niet, haha), gedurende ongeveer 10 seconden:


                           - En we hebben onze tortillina klaar om af te bakken:

 P.S. deze tortillinas zijn nog ongebakken. Het apparaat maakt ze alleen plat en klaar om te bakken of om ze in de koelkast of in de vriezer te bewaren.


                                     - Ik leg ze op een rek, zodat ze kunnen afkoelen:

                             - Klaar om ze te bewaren of te bakken:


- Ik bewaar ze in een zakje in de koelkast, om ze later te bakken en warm te kunnen serveren. Ze blijven zo wel een week goed (hoewel ze bij ons altijd in 2 of 3 dagen  op zijn).- Als we ze willen eten, bakken we ze op een plaat of in een koekenpan. We keren ze 1, 2, 3 keer zodat ze goed gaar zijn:


- na het bakken kun je ze het beste in een mandje doen, in een doek en met een deksel erop. Door de warmte blijven ze zacht en soepel.


Nu maken we er nog een smakelijke vulling bij:

- draadjesvlees met ui, knoflook, zout, laurier en een runderbouillonblokje
- slablaadjes
- tomaat in blokjes
- geraspte wortel
- gekookte doperwtjes
- een scheutje appelazijn
- avocado
- optioneel: salsa de tomatillos (verdes)
Trek in een taco? ;)Tekst en foto's: info@gabrielaclavoycanela.com

Vertaling Ruud de Laat: quiubo23@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten