zondag 7 april 2013

SALSA DE TOMATILLOS VERDESSALSA DE TOMATILLOS VERDES PICANTE

Het is leuk om tomatillos zelf te zaaien, in een grote pot of in de volle grond. Het zijn echte Mexicanen, dus ze houden van een zonnig plekje.


Tomatillos, zo heten ze in Mexico en ze maken er een overheerlijke Salsa Verde (groene saus) van. Maar het zijn helemaal geen tomaten; het zijn de vruchten van een neefje van 'onze' Lampionplant (Physalis alkekengi), je weet wel met van die oranje lampionnetjes, die ook wel in droogboeketten worden verwerkt. 


De Tomatillo (Physalis philadelphica, synoniem P. ixocarpa) is inheems in Mexico en Midden-Amerika. Al voor de verovering van Mexico door de Spanjaarden, werd hij geteeld en gegeten door de Azteken en de Maya’s. De Spanjaarden brachten de plant naar Europa, waar hij het goed deed. Maar toen de tomaat het Iberisch Schiereiland eenmaal bereikt had, was het afgelopen met de tomatillo en langzamerhand werd het een vergeten groente. De tomatillo is echter niet meer weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Salsa de Tomatillos Verdes Picante neemt bij vrijwel iedere maaltijd een prominente plaats in op tafel.

Uit eigen ervaring weet ik: heerlijk zijn ze! Alleen ze zijn zeer moeilijk te krijgen; eigenlijk alleen in blik en dan moet je nog alles uit de kast halen om ze te vinden.


Maar je kan ze gemakkelijk zelf uit zaad opkweken. Hoewel het dus geen tomaten zijn, is de teelt vrijwel hetzelfde. Het valt ook het niet mee om aan zaden te komen. Zelf laat ik ieder jaar wat uit Mexico komen: ze doen het hier prima in grote potten.


DE TEELT
Binnenshuis voorzaaien in maart-april en buiten uitplanten midden tot eind mei, in ieder geval na de IJsheiligen. Als je ze in de volle grond zet is de plantafstand 50-60 cm.
De groene vruchten zijn 5 - 7 cm groot en worden gebruikt als basis voor Salsa Verde, een traditionele Mexicaanse saus met koriander en chilipepers.
Het zijn zorgeloze groeiers met een grote productiviteit. 


 


Dit is hem dan de salsa de tomatillos verdes, maar: si es picante! 

 
                                    
Ingrediƫnten voor de saus:
5-6 tomatillos
1 teentje knoflook
2 groene pepers of minder, zonder zaadlijsten, want die maken het ‘heet’
olijfolie
verse koriander
zout naar smaak


Bereiding:

Verwijder de jasjes van de tomatillos en was ze goed; ze zijn kleverig.
Als ze vers zijn moeten ze even gekookt worden, niet te lang, ze mogen niet openbarsten, anders verliezen ze hun smaak. Kook ze samen met de pepertjes.
Doe ze in de blender (staafmixer gaat ook) + de knoflook en het zout.


Giet er zoveel olijfolie bij tot een enigszins gebonden saus ontstaat (cremosa zeggen de Mexicanen).
Op het laatst een handje verse koriander toevoegen.

Heerlijk op een broodje kaas of vleeswaren, of bij de barbecue met een (zelfgemaakte) tortilla!:


 Als je tomatillos nog niet rijp zijn: het recept is ook te maken met gewone tomaatjes.Een paar weetjes tot slot:

Bijen zijn gek op de bloemetjes van de tomatillo maar slakken ook, evenals bladhaantjes, maar verder is de plant vrij ongevoelig voor ziektes.

Tomatillos zijn weerbestendiger dan tomaten.

Ik heb wel eens gehoord dat ze gek zijn op aftreksels van de smeerwortel. 

Als hun jas begint te verkleuren en op droog papier lijkt en de vrucht is nog groen, dan is het tijd om te oogsten.

Tekst Ruud de Laat: quiubo23@gmail.com

Bronnen: Wikipedia
                 Ruud de Laat


Geen opmerkingen:

Een reactie posten